Wylance_White_LogoSmall_Name_Right_2020_transparant

18-mrt-2020 14:11:11

Pas op: nepmails van 'RIVM' over coronavirus in omloop

Coronavirus, Malware, Phishing
Deel blog
Pas op: nepmails van 'RIVM' over coronavirus in omloop - featured image

Momenteel zijn er nepmails in omloop uit naam van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In deze mails staat zogenaamd belangrijke informatie over het coronavirus, maar in werkelijkheid kunnen deze gevaarlijke malware bevatten of wordt er een poging gedaan om uw betaalgegevens te achterhalen.

Criminelen haken wel vaker in op de actualiteit. Helaas is het coronavirus geen uitzondering. Het blijkt voor criminelen de perfecte aanleiding om hier hun voordeel mee te doen.

Mailupdate over coronavirus bevat malware

De waarschuwing komt van het Britse mail- en internetbeveiligingsbedrijf Mimecast. Volgens Mimecast bevatten de nepmails een update over het coronavirus. In de bijlage zou deze informatie staan, maar in werkelijkheid bevat deze schadelijke malware.

Carl Wearn, hoofd van de online-misdaadafdeling van Mimecast, zegt: "Nu corona officieel is uitgegroeid tot een pandemie, zullen phishers hier op steeds grotere schaal op inhaken. Ze maken misbruik van de honger naar informatie over corona.”

Het RIVM vraagt nooit om die gegevens. Klik dus nergens op, en ga rechtstreeks naar rivm.nl om up-to-date te blijven.

~ Carl Wearn, hoofd online-misdaadafdeling Mimecast

Nederlanders nu doelwit van 'coronaphising'

Volgens Wearn moeten Nederlanders ook alert zijn op telefoontjes of mails namens het RIVM waarin gevraagd wordt naar uw betaalgegevens. Waern: "Het RIVM vraagt nooit om die gegevens. Klik dus nergens op, en ga rechtstreeks naar rivm.nl om up-to-date te blijven.”

Voorbeeld nepmail RIVM bron AD

Afbeelding: voorbeeld nepmail (Bron: AD.nl)

 

Bron: AD.nl / RIVM

Gerelateerd

Schrijf een reactie