Wylance_White_LogoSmall_Name_Right_2020_transparant

1-apr-2020 22:03:14

Nieuwe leads verwerven met een inbound marketing strategie

hubspot, engagement, inbound marketing
Deel blog
Nieuwe leads verwerven met een inbound marketing strategie - featured image

Hoe kun je nu nieuwe klanten aantrekken in een tijdperk waar de concurrentie heviger en de wereld transparanter wordt? Al gehoord van inbound? Nee. Lees dan verder.

In de huidige industrie is het zeer moeilijk geworden om nieuwe leads te verwerven. Grote bedrijven kunnen hun merk (imago) en naamsbekendheid in de strijd gooien, waardoor ze zichtbaar zijn en een grotere kans maken op het binnenhalen van een prospect. Als kleinere ondernemer word je vaak niet gezien of herkend op basis van naam en merk. Je zult dus als kleine ondernemer op een andere manier de aandacht moeten trekken.

Het koud bellen is er niet meer bij, want geen enkele beslisser heeft even tijd voor een gesprek. Even een mailing de deur uitdoen, kan al snel worden gezien als ongewenste reclame en een overtreding van de AVG. Een onbeperkt budget om deel te nemen aan beurzen of voor een reclamespot op TV is er gewoonweg niet. Een advertentie plaatsen of een verhaal over jouw bedrijf schrijven in een magazine treft vaak geen doel. De ruimte is vaak te beperkt om jouw boodschap en de voordelen van jouw diensten en producten over te brengen. Als aanvulling hierop hebben grote bedrijven meer budget, waardoor jij ook nog eens op de achtergrond verdwijnt.

Maar hoe kun je nu wel zichtbaar worden en hoe kun je nu wel van een lead een prospect maken? Oftewel; hoe kun je nu wel jouw unieke verhaal vertellen?

Het antwoord hierop is simpel: ontwikkel op basis van een inbound strategy en creëer een fundament voor de toekomst.

Oké, dat klinkt goed, maar hoe pak ik dit aan?

Een outbound marketing strategy hanteren zoals het versturen van mailings, het plaatsen van advertenties op billboards en het presenteren van jouw bedrijf op een beurs is zeer kostbaar en treft maar zelden doel. Een inbound marketing strategie daarentegen is veel effectiever en kost minder dan een outbound strategy. Echter begrijp me niet verkeerd. Je kunt met outbound ook de inbound strategy versterken, als inbound maar leading is.

Definitie inbound marketing strategy

“...a strategic marketing approach focused on creating and distributing valuable, relevant, and consistent content to attract and retain a clearly defined audience — and, ultimately, to drive profitable customer action” 

Waar begin ik als bedrijf?

Als bedrijf begin je door als eerste zeer helder vast te stellen waarom een bedrijf met jouw bedrijf zaken zou moeten doen. Een goed verhaal over je merk (brand story) en het wegzetten van de Golden Circle, waarin staat beschreven de “Waarom, Hoe en Wat”, moet simpelweg het vertrekpunt zijn. Dit lijkt een Walk in the park, maar schijn bedriegt.

Daarnaast wil je jouw boodschap uitdragen. Dit doe je door een goede huisstijl te formuleren en jouw bedrijf te presenteren middels een goede professionele website. Op deze website draag je zorg voor belangrijke en relevante informatie. Informatie waarmee je het vertrouwen van een prospect kunt winnen. Deze vorm van waarde creatie wordt gewaardeerd en je zult al snel merken dat je weer back in business bent.

Klinkt simpel toch? Maar laten we eens wat dieper ingaan op inbound marketing, want met alleen een website ben je er nog niet.

Definieer je prospects

Wie zit er aan de andere kant van de tafel. Wie is jouw bezoeker van de website en waarom zoekt deze persoon naar specifieke informatie?

Het is dus van belang dat je weet wat een persoon beweegt en wat hij of zij belangrijk vindt. Pas dan kun je bepalen welke informatie op een site geplaatst kan worden. Anders is het schieten met hagel. Begrepen?

Dus je gaat fictief jouw potentiële kopers (Buyer Persona’s) beschrijven. Deze kopers vormen een weerspiegeling van jouw doelmarkt. Je kunt een begin maken door je huidige clientèle in kaart te brengen. Dat moet niet al te moeilijk zijn, omdat jij als geen ander weet waarom zij met jou in zee zijn gegaan. Als je dit niet weet, vraag dan of ze jou willen helpen.

Het is dus van belang dat je van de diverse verschillende beslissers te weten komt wat zij nu belangrijk vinden, waar hun pijnpunten liggen, waar zij kansen zien en hoe zij de huidige marktontwikkeling zien. Deze inzichten zorgen per beslisserstype voor een fictief raamwerk. Een raamwerk waar jij je marketingstrategie op kunt baseren.

Word gevonden op Google

Je moet ervoor zorgen dat jouw toekomstige klant jouw bedrijf kan vinden op het internet. Hiervoor dien je een zoekmachine optimalisatie strategie te ontwikkelen. Google en andere zoekmachines hechten waarde aan de inhoud die jij als bedrijf kunt aanbieden. Ik heb het hier over relevante inhoud!

Persona’s hebben vragen of willen zich kunnen identificeren met een probleem. Antwoorden op deze vragen willen ze krijgen door Google te raadplegen. Hoe mooi is het dan dat jij een passend antwoord kan leveren? Een antwoord waar Google haar waardering voor zal belonen door jouw pagina beter te positioneren. Het is dus van belang dat je de juiste content plaatst en dat je ervoor zorgt dat deze content aansluit bij de vragen die een persona kan stellen.

Er zijn tools beschikbaar die je kunnen helpen met het kiezen van de juiste sleutelwoorden en aangeven wat de relevantie is van deze woorden. Je kunt op basis hiervan de site nog sterker wegzetten waardoor je nog beter gevonden wordt zonder dat je hiervoor hoeft te betalen. Deze organische manier van werken is vele malen sterker dan een betaalde campagne voeren. Zoals ik al eerder aangaf; grotere bedrijven hebben diepere zakken, dus komen met hun advertenties ook altijd bovenaan te staan. Stay focused, Stay Organic.

Creëer de juiste inhoud

Een persoon kan jouw site bezoeken, puur uit nieuwsgierigheid of op zoek naar extra informatie, bijvoorbeeld naar een antwoord op zijn of haar probleem. Het kan natuurlijk ook zijn dat deze persoon zich aan het oriënteren is om iets aan te schaffen. Het is dus van belang dat deze persoon de juiste informatie op het juiste moment voorgeschoteld krijgt.

Een site is dus meer dan alleen een overzicht van producten en prijzen. En ben eens eerlijk. Zoek eens een paar sites op. Wat zie je? Wie zijn wij, wat hebben wij te bieden en wat kost het? Juist, de plank wordt volledig misgeslagen, want waar staat beschreven welke problemen je oplost en hoe jij een bepaalde belofte gaat waarmaken? De basis is vertrouwen!

Bepaal dus waar de potentiële klant op zoek naar is. Presenteer je belofte en vertel hoe je hier invulling aan geeft. Onderbouw dit met blogs of andere content. Neem de prospect mee op avontuur en verstrek alleen die informatie die nuttig is. Weet ook dat een gemiddelde koper jouw site of een post minimaal vier maal bezoekt alvorens het eerste contactmoment een feit is.

Maak van een bezoeker een lead

Het schrijven van content kost tijd en geld. Keer op keer moet er content aangepast worden en/of toegevoegd worden aan jouw site. Dan moet deze content ook nog eens verspreid worden via een nieuwsbrief of sociale media. En dan?

Dan wil je ervoor zorgen dat de bezoeker blijft hangen en eventueel informatie achterlaat via een formulier, een chatbericht start of een afspraak plant in jouw agenda. Je hebt dan de onbekende bezoeker omgezet tot een lead.

Ook kun je via sociale media de aandacht trekken, bijvoorbeeld door een blog te delen. Blogs kunnen de bezoeker weer tot actie overzetten, door ze bijvoorbeeld aan te zetten een brochure (PDF) te downloaden. In ruil daarvoor krijg jij gegevens, waaronder de naam en het mailadres van de bezoeker. Er zijn dus vele wegen die leiden naar Rome.

Zo, dat was even inbound in een notendop.

Oh ja, inbound marketing vraagt om een continue en consistente inspanning. Het is dus meer dan het bouwen van een website of het versturen van een mailing, maar als je de tijd neemt en ervoor zorgt dat je de markt kunt helpen met het verstrekken van de juiste informatie, krijg je in ruil hiervoor vertrouwen terug. Geduld is een schone zaak. Uiteindelijk word je beloond en je reputatie versterkt.

Tot slot

Laat je goed informeren over de mogelijkheden. Kijk uit dat je niet kiest voor een business partner die alles voor jou gaat beheren. Word altijd eigenaar van je eigen Content Management Software en zorg dat de juiste taken bij de juiste personen liggen.

En last but not least; zorg dat de uitwisseling van informatie veilig en integer plaatsvindt. Werk volgens de spelregels van de wet (AVG) en kijk uit met het vertrekken van creditcardinformatie. Better safe than sorry.

Happy selling, or should I say happy nurturing!

Directeur Wylance en Crash Move. Entrepreneur pur sang en altijd opzoek naar uitdagingen.

Gerelateerd

Schrijf een reactie